Mod de preparare

1 pliculeț  cu fermenti VIVO și lapte. Un pliculeț cu fermenti Vivo poate fermenta până la 3 litri de lapte. Laptele poate fi de casă, pasteurizat sau ultrapasteurizat.

Vase pentru fermentare Procesul de fermentare se poate efectua atât în iaurtieră, cât și într-o cratiță, borcan, ulcior sau oală de lut. Spălați foarte bine vasul ales și prelucrați-l cu apă fierbinte. În cazul fermentării în borcan, cratiță  sau vas de lut, o să aveți nevoie de o plapumă sau un prosop mare pentru menținerea temperaturii.

  1. Pregătirea laptelui. Fierbeți laptele. Răciti-l până la temperatura de +38..+42 ºC Dacă utilizați iaurtiera , atunci temperatura poate fi și +30..+42 ºC Dacă folosiți lapte ultrapasteurizat , atunci fierberea nu este obligatorie. Este suficient să-l aduceți la temperatura indicată. Atenție! Nu introduceți fermentii Vivo în laptele cu o temperatură mai mare de +42 ºC
  2. Introducerea fermentilor VIVO. Desfaceți pliculețul cu fermenti Vivo și adăugați-i în vasul cu lapte cald (nu mai fierbinte de +42 ºC) Amestecați minuțios timp de 2 minute.
  3. Fermentarea. Este necesar ca laptele amestecat cu fermenti să se păstreze cald în timpul fermentării (7-10 ore). Pentru aceasta înveliți bine vasul utilizat cu o plapumă sau un prosop mare pentru 7-10 ore, într-un loc cald, fără curenți de aer (exemplu: calorifer). Dacă folosiți iaurtiera, atunci urmați instrucțiunile producătorului.
  4. Verificarea produsului și răcirea lui. După 7-10 ore este necesar să verificăm produsul. Asigurați-vă că produsul final este consistent și puneți-l la rece. Produsul obținut se păstrează în frigider până la 5 zile. Doar înainte de consum puteți adăuga fructe, nuci, miere sau cereale (după gust). Poftă mare să aveți! Uneori poate fi necesar până la 3 ore suplimentar pentru obținerea consistenței dorite. Această situație are loc atunci când laptele nu este destul înfierbântat sau se răcește în procesul de fermentare. Țineți cont de acest fapt și eliminați aceste erori la următoarea preparare.

O cutie contine 4 pliculete, Dintr-un plic se pot prepara 3 litri de iaurt, iar dintr-o cutie 12 litri.

Pentru o viata sanatoasa, mananca sanatos!

VIDEO